کوپلر، یک نوع وسیله مکانیکی است که مشکلات مربوط به اتصال اورلپ را در سازه های بتنی برطرف می کند. این مشکل بیشتر در وصله میلگرد و در ساختمان های بتنی دیده شده است که کار با کوپلرها این مشکل را برطرف کرده است.
همانطور که در قسمت بالا برای تعریف کوپلر گفته شد، یکی از بهترین اتصالات مکانیکی است که در تمامی نقاط سازه و به جای خم های آرماتور در شبکه استفاده میشود.
در ادامه این مطلب از سایت متال بولت در مورد انواع کوپلرها، کاربرد و مزایای آنها بیشتر با شما صحبت می کنیم.
انواع کوپلر
انواع وصله های مکانیکی برای متصل کردن دو آرماتور در شرایط مختلف در سازه طراحی شده است. با توجه به مکان، شرایط قرار گرفتن، زمان و همچنین موقعیت بستن آرماتور، مدل های متنوعی از اتصالات مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد. همه ی این اتصالات قابل استفاده و طراحی بر پایه تمامی آیین نامه های طراحی و گریدهای مختلف فولاد در کشورها می باشند.
به صورت کلی تر می توان گفت که در تمامی نقاط سازه بتنی و به جای تمام خم های آرماتور در شبکه می توان از کوپلر استفاده کرد. در ادامه برخی از آنها را به شما معرفی می کنیم.
- کوپلر موقعیت (پیچی) :
می تواند موقعیت اتصال در مقطعی که هیچکدام از آرماتورها نمی توانند چرخش کنند را فراهم کند.
- کوپلر انتهایی:
جایگزین خم آرماتورها در قسمت بالایی ستون ها است.
- کوپلر جوشی سازه:
شرایط اتصال قطعات بتنی را به سازه های فلزی فراهم می کند.
- کوپلر انتهایی:
بهترین جایگزین خم انتهای آرماتور در پی، شمع و انتهای ستون ها می باشد و می تواند فضا را برای آرماتوربندی و بتن ریزی تا 60 درصد فراهم کند. این مدل وصله ها مطلبق با تمامی آیین نامه های طراحی بتن در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد و در ایران نیز کوپلرهای انتهایی برای سایزهای 16 تا 50 موجود است و در دسترس کارفرمایان و مهندسان قرار می گیرد.
- کوپلر گروتی یا پیچی:
اتصال دهنده دو آرماتور بدون نیاز به آماده کردن سر آرماتورها است. استفاده از این کوپلر، می تواند یک راه برای ادامه دادن آرماتور انتظار با طول کوتاه باشد. همچنین میلگرد را به صورت کاملا یکپارچه در می آورد. کوپلر گروتی یک نوع وصله مکانیکی است که عموما برای سازه های از پیش ساخته شده استفاده میشود. این نوع وصله ها از یک طرف رزوه دارند و از سوی دیگر محفظه ریختن بتن گروت می باشند.
- کوپلر استاندارد (تبدیل):
اتصال دهنده دو آرماتور در مکانی که حداقل یکی از آرماتورها توانایی چرخش دارند.
- کوپلرهای میانی:
یکی از متداول ترین وصله های مکانیکی می باشند. این دسته از کوپلرها به دسته های کوپلر استاندارد، کوپلر با رزوه چپ و راست تقسیم میشوند. این دسته از وصله های میلگرد به علت نصب سریع و آسان و همچنین مقاومت بالا در مقایسه با روش های دیگر اتصال بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد کوپلرها
کوپلر در موارد مختلفی کاربرد دارد که برخی از آنها به شرح زیر است:
- استفاده از کوپلر برای ساخت سازه هایی مانند بیمارستان ها، برج و ساختمان های بلند، هتل ها، پل، خانه های مسکونی و …
- برای انتقال نیرو بین آرماتورها در اندازه های مختلف که به نوعی می توان آن را ایده آل ترین مدل اتصال برای انتقال نیرو معرفی کرد.
- به کاربردن کوپلرها در تکمیل سازه های عمرانی که می تواند میله و میلگرد بیشماری در آن استفاده شده باشد.
- ساخت ستون ها
- تعمیر و بازسازی ساختمان ها
مزایای کوپلرها
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که استفاده از کوپلر چه مزیتی دارد؟ ما در ادامه قصد داریم تا با معرفی چند مورد از مزایای کوپلر شما را برای استفاده از آنها متقاعد کنیم.
- تحمل فشار و نیرویی که این قطعات می توانند تحمل کنند در برابر میلگرد و قطعات مشابه بیشتر است.
- با کمک گرفتن از این نوع اتصالات می تون فشار وارد شده را بر کل طول میگلرد تقسیم کرد.
- این قطعه کاربردی می تواند تراکم میلگردها را کاهش دهد و با توجه به نصب و ساختاری که دارد، میلگردها و میله ها را در امتداد یک میله قرار دهد.
از جمله مزیت های اقتصادی آن می توان به کاهش زمان انجام پروژه، انجام آسان پروژه های سازه ای با سرعت بیشتر، کم کردن وزن سازه، استفاده در برخی از موقعیت هایی که امکان نصب اتصالات در آن وجود ندارد،4 همچنین می توان به کاهش هزینه های خم کاری نیز اشاره کرد.