فهرست

تراشکاری

تراشکاری

تراشکاری؛ همه چیز درباره شغل تراشکاری!

تراشکاری چیست؟

تراشکاری (Turning)، در واقع به معنای شکل دهی وفرم دهی فلزات به روش براده برداری به کمک دستگاه تراشکاری می باشد. تراش کاری، یکی از متداول ترین فرآیندهای تولید ساخت قطعات دوار استوانه ای یا مخروطی شکل می باشد که از زمان های دور تا کنون کاربرد های زیادی دارد. تراشکاری می تواند به دو صورت دستی و ماشینی انجام شود، پیشرفته ترین دستگاه های تراشکاری اتوماتیک دستگاه های CNC هست که با توجه به دقت بالا و برنامه های برش کامپیوتری بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.

تراشکاری

انواع عملیات تراشکاری:

فرآیندهای تراشکاری، اصولا با دستگاه تراش انجام میشود. به طور کلی می توان گفت که تراش کاری، به روش های مختلفی انجام میشود که عبارتند از روتراشی، تراشکاری مخروطی، شیار تراشی، پیچ تراشی.

۱- پیشانی تراشی کف تراشی یا Facing

معمولا به ابتدا و انتهای قطعات با سطوح صاف را پیشانی یا کف قطعه می نامند و به تراشکاری این سطوح که به منظور کاهش ارتفاع یا طول قطعه انجام می شود کف تراشی می گویند.

۲- روتراشی Turning

این روش یکی از فرایندهای ماشین کاری است؛ که قسمت مورد نظر برای تراشکاری، به چرخش درمی آید و در همین حین ابزار برشی تک نقطه موازی، در راستا با محور چرخش حرکت می کند. عمل تراشکاری، می تواند بر روی سطح داخلی و یا خارجی صورت بگیرد. قطعه تراشکاری اصولا قطعه ای می باشد که تحت عملیات های ریخته گری، آهنگری و… ساخته شده است.

۳- داخل تراشی  Boring

ایجاد دندانه، پرداخت، افزایش قطر و براده برداری از حفره داخل قطعه داخل تراشی نامیده می شود.

۴- مخروط تراشی Taper Turning

۵- پیچ تراشی رزوه زنی یا Threading

برای انجام پیچ تراشی، با کمک از ماشین های تراشکاری از رنده های پیچ بری استفاده میشود. رنده های پیچ بری قسمت مهمی از رنده های فرم بوده و لازم است که فرم لبه برنده آنها با فرم شیار دندانه پیچ تناسب داشته باشد. پس از آن با به کار بردن ابزارهای مخصوص و استفاده از میله های هادی و روش های چرخش قطعه و یا استفاده از ساعت پیچ تراشی، پیچ مورد نظر تراشیده میشود.

۶- آج زنی  Knurling

معمولا به منظور افزایش اصطحکاک و جلوگیری از رها شدن روی قطعه شیارهای ایجاد می شود که به آن آج زنی می گویند.

۷- سوراخکاری Drilling

۹- لبه زنی chamfering

از بین بردن لبه های تیز قطعات تراشکاری شده لبه زنی نامیده می شود.

۱۰- شیار زنی Grooving

۱۱- برقوزنی Reaming

۱۲- برشکاری Parting off

۱۳- فرم دهی Forming

تراشکاری

دستگاه تراش چیست و چه کاربردی دارد؟

برای پاسخ به این سوال می توان گفت که دستگاه تراشکاری، ماشین ابزاری که برای تراشیدن و شکل دهی انوع قطعات چوبی و فلزی به کار برده میشود. به دلیل تولیدات اقتصادی و سطح کیفیت، دستگاه های تراش را در فرم ها و شکل های مختلفی می سازند. اکثر قطعات ماشین آلات دارای مقاطع دایره ای شکل می باشند که از طریق ماشین تراش قابل تولید می باشند. از سوی دیگر به دلیل قیمت مناسب و سرعت بالای تراش کاری نسبت به سایر روش های دیگر یک فرآیند رایج و پرکاربرد در صنعت می باشد.

انواع ماشین های تراش :

·         ماشین تراش کوچک مرغک دار

·         ماشین های تراش ابزارسازی

·         ماشین تراش معمولی نرم شده

·         ماشین های تراش با قطر کارگیر و طول زیاد

·         ماشین تراش پیشانی تراش

·         ماشین تراش عمودی

تراشکاری

سوالات متداول:

1.      آیا تراشکاری جز مشاغل سخت است؟

تعیین سختی یک شغل بر اساس بررسی سوابق و شرایط محیط کار توسط کمیته کارشناسان موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی مشخص میشود.

2.      چگونه تراشکاری یاد بگیریم؟

علاقمندان به این حرفه می توانند در هنرستان در رشته تراشکاری، تحصیل کنند. البته شرایط آموزش تراشکاری به روش سنتی در کنار استادان تراشکار نیز امکان پذیر است.