خمکاری فلزات، در تعریف کلی به معنای تغییر شکل فلزات می باشد. این تغییرات در فرایند خمکاری شامل درجه، زاویه و خط خم است؛ که با استفاده از دستگاه های پیشرفته در هر زاویه، درجه و با هر اندازه از شعاع، خمکاری ورق های فلزی به سادگی انجام می شود. با توجه به بررسی های انجام شده، عنصر کربن تاثیر بسیار زیادی در میزان سختی و مقاومت فلزات دارد، بنابراین می توان به این نتیجه رسید که هر چه مقدار کربن در یک فلز بیشتر باشد، خمکاری و برشکاری قطعه مورد نظر سخت تر است.
خم زدن ورق های فلزی به وسیله قالب های فلزی انجام میگیرد. ساخت قالب خمکاری، نقش بسزایی در صنعت دارد، به طوری که به کمک آنها می توان خم های 1 تا 180 درجه را در قطعات به وجود آورد. به عنوان نمونه برای ساخت بست های فلزی لازم است تا با یک دستگاه خمکاری، ورق برش داده شده را فرم دهیم.
این مقاله در مورد خم کاری، انواع خمکاری ورق استیل، فلزی، آلومینیومی و … اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار می دهد.
انواع روش های خم کاری:
خم کاری، به روش های مختلفی انجام میشود و برای انتخاب مناسب ترین روش باسد جنس ورق، ضخامت و طرح مورد نظر را در نظر بگیرید. در ادامه برخی از آنها را به شما معرفی می کنیم.
خم کاری V شکل
این فرآیند به یک سنبه و ماتریس از جنس فولاد نیاز دارد. سر سنبه و ماتریس V شکل می باشد و بر روی ارتفاع مشخصی قرار می گیرد تا بتواند نیروی خمکاری را تحمل کند. از مهم ترین ویژگی های خمکاری V، ساده بودن قالب و خم زدن در زاویه 0 تا 90 درجه می باشد.
خم کاری گونیایی
خمکاری گونیایی با زاویه 90 درجه و با یک جفت سمبه و ماتریس انجام میگیرد. همانند خم کاری v شکل، بر روی یک پایه سوار میشود. در این روش برای کنترل بهتر عملیات، از یک فشار انداز برای نگهداری و محافظت از ورق استفاده میشود.
خم کاری U شکل
این فرایند خمکاری مشابه با مورد قبلی می باشد، اما تنها تفاوت آن در این است که بر روی فولادی انجام میشود و از دو طرف خم، نیرویی هم اندازه و در جهت مخالف سنبه اعمال میشود. در خمکاری U شکل، دقت بالایی وجود دارد و شرایطی وجود دارد که بتوان دو خم 90 درجه ای را به طور همزمان ایجاد کرد.
خم کاری مکانیکی
در خمکاری مکانیکی سرعت و دقت بالایی وجود دارد. در این روش صفحات خم در تمام طول فرآیند بر روی لبه های بالایی قالب قرار میگیرد. شعاع خمش به عواملی مانند آلیاژ، عرض قالب و شعاع دستگاه بستگی دارد.
خم کاری پنو ماتیک
خمکاری پنو کاتیک، از یک کمپرسور برای ذخیره کردن نیروی هوا استفاده می کند تا بتواند ورق مورد نظر را به آسانی خم کند. در اکثر مواقع این روش برای کارهایی مورد استفاده قرار می گیرد که به فشار زیادی نیاز دارند. به طور کلی برای قطعات کوچک و یا برای ورق های ارزان مناسب است.
خم کاری هیدرولیک
آخرین تکنولوژی در پروژه خمکاری، پرس هیدرولیک است، که بیشتر برای خمکاری های ظریف استفاده میشود. این روش یکی از پرطرفدارترین روش های خمکاری محسوب میشود.
خم کاری CNC
خمکاری CNC، عملیاتی است که دستگاه CNC آن را انجام میدهد. این دستگاه قابلیت دریافت و اجرای کدهای ریاضی را دارد. این ماشین خم های دقیقی را ارائه می دهد و برای فرم دهی طیف گسترده ای از فلزات در جنس، ضخامت و اندازه مختلف کاربرد دارد. فرآیند خم زدن و فرم دهی توسط CNC، قابلیت تولید با حجم بالا، در کمترین زمان و پرداخت ثانویه را دارد.
انواع دستگاه خم کن:
خم کن دستی
این دستگاه برای خم کردن قطعات گوشه دار و آنهایی که انحنای کمی دارند، به کار می رود. همچنین دارای پایه ای می باشد که فک زیرین بر روی آن قرار می گیرد.
خم کن ساده ستونی
این نوع ماشین ها در دو نوع با فک بالای ساده و یا با فک بالای لقمه ای وجود دارد و از لحاظ ابعاد نیز در اندازه های مختلفی در بازار به فروش میرسد.
خم کن برقی
دستگاه های خم کن برقی در مقایسه با ماشین های خم کن ساده دستی دارای کارایی بیشتر و موثرتری است و عموما به طول یک تا شش متر ساخته میشود.
پرس خم کن
این مدل نوعی ماشین دستی یا خودکار است که برای شکل دادن به اجسام تحت فشار مورد استفاده قرار می گیرد.